Satu Heikkinen, forskare på VTI vill avliva myten om äldre bilförare. Foto: Raina Medelius / Sveriges Radio Östergötland
Linköping

VTI avlivar myt om äldre bilister

2:02 min

Tvärtemot vad många tror ökar äldre bilförare inte olycksriskerna i trafiken. Enligt forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI i Linköping är det snarare tvärtom.

– Tittar man på statistiken kan man inte se att äldre är överrepresenterade, säger Satu Heikkinen, forskare på VTI.

En studie från VTI 2003 visar till och med på ett samband mellan fler äldre bilförare och färre olyckor.

Det finns idag i Sverige drygt en miljon körkortsinnehavare som har fyllt 65 år och antalet väntas öka framöver. Att en del äldre kör långsammare än andra trafikanter bidrar snarare till att sänka tempot i trafiken än till fler olyckor, menar Satu Heikkinen. 

Att andra trafikanter kan bli irriterade över långsamma bilförare har mer med attityd att göra än med bilförarnas ålder, anser hon:

– Det handlar ju mer om oss som medtrafikanter i så fall. Vi har ju också  traktorer ute på vägarna och trafiken är ett samspel.

Från politiskt håll vill man att äldre ska kunna fortsätta köra bil. Det går att läsa i politiska målformuleringar, propositioner och utredningar, säger Satu Heikkinen. Och syftet är att äldre ska kunna fortsätta vara aktiva i samhället:

– Om man inte orkar bära kassen från affären kan det vara svårt att åka kolelktivt och då kan det vara bra att köra bil.

Bland de äldre Linköpingsbor vi pratade med idag var det också flera som fortfarande gärna tar bilen. En av dem var Bo Larsson som fyller 90 i år. 

– Jodå, men jag tycker inte om att köra i mörkret längre.    

Sten Aldenrud har däremot valt att sluta med bilkörning. 

– Jag har ställt av bilen. Det är ett hårt slag, det måste jag säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista