norrköping,linköping

Unga moldavier tar hand om färdtjänstsamtal från länet

1:46 min

När färdtjänstkunder i Norrköping, Linköping och väst Sverige ringer för att beställa en resa så är det telefonister i Moldavien som tar emot samtalet. Företaget Samres teletjänstcenter ger språkintresserade unga moldavier en möjlighet att stanna kvar i landet som brukar kallas för Europas fattigaste land.

Ilona Tsurkano är platschef på det Moldaviska centret som har utökat verksamheten och nu tar emot allt utom nattbeställningar.

– Vi bokar inte natt härifrån utan det är under dagtid som man kan hamna hos oss.

I ett nybyggt kontorshus mitt i Moldaviens huvudstad Chisinau sitter ett tiotal telefonister och tar emot samtal. De är i tjugo årsåldern och de flesta är kvinnor men det finns också några män.
Men det är inte rumänska eller ryska som pratas i lokalerna utan svenska.

När call centret startade för tre år sedan satt här tjugo telefonister nyutbildade i svenska sedan dess har det tillkommit uppdrag och idag är det 54 personer som kommer och går under en arbetsvecka.

Alla som arbetar på Samres har gått företagets sex månaders heltidsutbildning i svenska och har haft lön under hela utbildningen.

Samres vill av konkurrensskäl inte avslöja exakt vad de anställda på call centret tjänar men det är mindre än en tredjedel av en motsvarande svensk lön.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista