Foto:Yves Logghe/Scanpix
Östergötland

Dioxinskandal pressar svenska priser

1:30 min

Nu oroas grisnäringen i Sverige för den tyska dioxinskandalens effekter. Lantbrukarnas riksförbund och Östergötlands grisproducenter menar att ett ökat tryck av griskött från Tyskland är att vänta och det pressar svenska priser.

– Ja det känns jättejobbigt, jag pratar dagligen med kollegor som är djupt oroade och inte vet riktigt hur deras framtid ser ut, säger grisproducenten Jeanette Blackert som är ledamot i Lrf och Östergötlands Grisproducenter.

21340 ton griskött importerades från Tyskland fram till september i fjol. Tyskland är det EU- land som efter Danmark exporterar mest griskött till Sverige.

Efter avslöjandet om dioxin i tyskt djurfoder har Kina stängt importen av tyskt griskött, medan Ryssland skärpt kontrollerna och hotar med importstopp. Sverige importerar tyskt griskött och nu kan den importen öka befarar Margareta Thorgren kommunikationsdirektör på Scan.

– Sverige lever inte i en isolerad marknad, utan vi rör oss precis som alla andra länder i en global marknad. Till följd av dioxinskandalen i Tyskland så innebär det att det blir större fryslager på gris. Vilket i sin tur innebär att priserna dumpas eller det blir kraftiga prissänkningar och det får negativ effekt även för Sverige, säger Margareta Thorgren.

Grisproducenten Jeanette Blackert menar att Sverige nu borde stänga importen av griskött från Tyskland.

– Ja framförallt borde Sverige stänga gränserna för dioxinköttet nu som andra länder gjort. Inte bara jubla för att vi får in billig mat, det känns ju lite så, säger Jeanette Blackert.

Margareta Thorgren uppmanar konsumenten att kontrollera grisköttets ursprung.

– Man ska läsa innehållsförteckningar och deklarationer och titta var köttet kommer ifrån, speciellt när det gäller korv och skinka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista