1 av 3
Lösspringande katter kan skapa problem. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
2 av 3
Anne-Cathrine Bodger. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
3 av 3
Anders Steen. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
Mjölby

Mjölby nobbar lösning på kattproblem

1:37 min

Trots att man har problem med lösspringande katter i Mjölby säger kommunen nej till ett medborgarförslag om krav på öronmärkning och kastrering av katter. Djurskyddsföreningen som skrivit förslaget tycker att kommunen tänker kortsiktigt.

– Folk släpper ut katten och går till sitt arbete på morgonen. Då finns de här katterna i trappuppgångar och de går in genom öppna fönster. Sommartid kanske de kissar på dynor på uteplatser, säger Anne-Cathrine Bodger i Mantorp, som är ordförande i djurskyddsföreningen Djurfonden och den som kommit med förslaget.

– Det här skapar en stor irritation och det är katten som drabbas. Många stjäl katter och avlivar dem. Katterna lever väldigt farligt, säger hon.

Hon tror att hennes medborgarförslag om krav på kastrering och öronmärkning av katter skulle lösa en stor del av problemen. Hon ser ett växande problem med katter som förökar sig utan kontroll och att man lämnar över till frivilligkrafter att ta hand om resultatet.

– Det är så enkelt om katten är märkt. Då vet man på en gång var katten hör hemma och då kan man ta en diskussion med kattägaren, säger Anne-Cathrine Bodger.

Men kommunen säger nej till förslagen. I miljönämndens beslut står att problematiken finns men att de kommunala möjligheterna att föreskriva åtgärder saknas eller skulle inte ge önskad effekt. Centerpartisten Anders Steen var ordförande i miljönämnden när beslutet klubbades i slutet av förra året.

– De platser där kommunen kan ställa krav är på offentliga platser, och det är en väldigt liten del av kommunen, säger han.

Och nya lagar om katthållning tror han inte heller på.

– Jag är inte övertygad om att lagstiftning hjälper i det här fallet, utan det här är en moralfråga att få folk att inse att man ska ta hand om sina djur.

Anne-Cathrine Bodger har överklagat kommunens beslut.

– Varje kommun kan ha en lokal stadga. Det är så lite arbete som krävs, men det ger så stora och goda effekter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista