Biogaståget Amanda. Foto: Lasse Hejdenberg/Tekniska verken
Östergötland

Unikt biogaståg kan hamna på skroten

Bertil Carlson: "Vi kan inte låta henne rosta ihop"
1:59 min

Biogaståget Amandas framtid är mycket osäker. Tåget har stått stilla sedan i maj förra året och om ingenting händer snart finns nu risk att tåget i värsta fall måste skrotas.

- Det finns egentligen tre alternativ, antingen att det går att hitta någon trafik i närheten här i regionen, vilket är det vi helst vill. Alternativ två är väl att ge bort tåget till något järnvägsmuseum och alternativ tre är att skrota tåget, berättar Bertil Carlson på Tekniska Verken i Linköping.

Tekniska Verkens biogaståg Amanda invigdes i juni 2005 under pompa och ståt. Amanda var det första biogaståget som någonsin gjorts och uppmärksamheten kring tåget blev också stor.

Under huvuddelen av tiden har biogaståget också rullat mellan Linköping och Västervik. En del problem har det dock varit. I maj förra året rasade den ena växellådan och sedan dess har tåget stått stilla.

Enligt Bertil Carlson på Tekniska Verken är det inga stora problem att få igång biogaståget igen. Att skrota Amanda skulle kännas i hjärtat, säger han.

– Ja det skulle kännas väldigt tråkigt, det är ett bra tåg och det är nedlagt mycket jobb och kärlek på det. Vi hoppas ju på att man skulle kunna komma igång med lokaltrafik ner till Kisa och där skulle Amanda kunna vara en grundsten i den trafiken, säger Bertil Carlson.

Amandas öde ligger nu i politikernas händer. Men snart behöver Tekniska verken få besked om det blir någon tågtrafik mellan Linköping och Kisa, säger Bertil Carlson.

- Det man har pratat om är att trafiken skulle kunna komma igång i juni och fram till sommaren kan vi ju vänta. Men om det inte blir någonting med det, måste vi fatta något beslut om att sälja eller göra något med Amanda. Vi kan inte ha henne stående nere på stationen och låta henne rosta ihop, det vore tragiskt och det finns ingen som vill det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".