1 av 2
Socialdemokraternas ordförande i Östergötland i spetsen för första maj-tåget i Motala 2010- Foto: Johan Gustafsson/ Sveriges Radio Östergötland
2 av 2
Veronica Palm (S) riksdagsledamot och ett av de hetaste namnen i partiledarspekulationerna Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix
Östergötland

S vill se "ny och spännade kraft"

Johan Andersson: ”En frontfigur kan vara en belastning”
1:43 min

Den person som ska leda Socialdemokraterna i framtiden bör inte ha funnits med som frontfigur under de senaste valrörelserna. Det slår det östgötska partidistriktet fast i sitt svar till valberedningen. 

Spekulationerna om vem som ska ta över ledarskapet för Socialdemokraterna efter Mona Sahlin pågår för fullt.

– Det som kommer att vara det allra viktigaste, tror jag, är att det är en valvinnare, säger Johan Andersson, riksdagsman från Motala och distriktsordförande i Östergötland.

Tillsammans med landets övriga 25 distrikt har Östgötadistriktet haft i uppdrag att formulera sina synpunkter på hur partiets nya ledare ska vara. Synpunkterna överlämnas idag till valberedningens ordförande Berit Andnor.

I Östergötland har runt 400 medlemmar och organisationer framfört sina önskemål dels på diskussionsmöten runt om i länet och dels via enkäter på partiets webbsida.

Det har resulterat i en lista med fem huvudpunkter. Bland annat slår man fast partiets nya ordförande inte bör ha uppnått alltför hög ålder eftersom tanken är att personen i fråga inte bara "ska vara med och vinna valet 2014 utan även 2018".

Andra egenskaper som man trycker på är förmågan att förnya och färändra och så slår man alltså fast att "det är ett minus om personen varit frontfigur i 2006 eller 2010 års valrörelse".

– Vi vill se ett nytt, fräscht namn som inte varit med i de senaste valrörelserna, säger Johan Andersson. 

Bland de namn som nämnts flitigast under helgens förnyade spekulationer runt partiledarposten finns Sven-Erik Österberg, Veronica Palm och Pär Nuder.

I förmiddags meddelade dock Pär Nuder att han inte kommer att kandidera till partiledarposten.

En ny partiledare ska väljas vid kongressen den 25-27 mars.

Nuder säger nej

Förre finansministern Pär Nuder har nämnts flitigt som partiledarkandidat. Idag säger han själv att han definitivt inte kommer att kandidera. 

Östgötadistriktets krav:

Mona Sahlin på presskonferensen i Stockholm under onsdagseftermiddagen. Foto: Jessica Gow / Scanpix
  • Den blivande partiledaren ska vara en ny och spännande kraft. Det innebär att det är ett minus om personen varit frontfigur i 2006 eller 2010 års valrörelse, men det ska vägas mot andra erfarenheter.
  • Det kommer att vara en person som kommer att vara en valvinnare, det vill säga locka de grupper vi förlorat de senaste två valen.
  • Personen ska ha förmåga och mod att förnya och förändra, samt få ett starkt mandat av partiet oavsett vem det blir.
  • Den nya partiledaren ska vara med och vinna valet 2014 men även 2018 och bör därför inte ha uppnått alltför hög ålder. Personen ska ha bred förankring i arbetarrörelsen, gärna internationell erfarenhet och vara väl förtrogen med vårt fackligpolitiska arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".