1 av 2
Lars Béve, nötköttsproducent på Vikbolandet får inte ekonomin att gå ihop.Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
2 av 2
Idag förlorar Lars Béve runt 3000 kronor på varje ungtjur han föder upp, säger han.
Norrköping

Kris i nötköttsbranchen

1:35 min

Problemen med lönsamheten inom nötköttsbranchen har blivit akuta. Enligt Lars Béve, nötköttsproducent på Vikbolandet, går utgifter och inkomster helt enkelt inte ihop. 

– Kostnaderna för att föda upp en kalv till färdig ungtjur överstiger i dagsläget den intäkt jag får när jag levererar tjuren till slakt. Det går alltså back med runt 3000 kronor att föda upp ett djur till slakt idag.  

Att det är svårt att få lönsamhet i svenska nötköttsproduktioner känt sedan länge. Men nu har läget förvärrats ytterligare av ökade spannmålspriser.

Produktionskostnaden har alltså ökat samtidigt som ersättningsnivåerna från slakterierna inte har blivit högre. Och nu är är gränsen nådd, menar Lars Béve, som även fått situationen bekräftad av andra nötköttsproducenter i Östergötland som han har pratat med.

Uppfödningen av nötkött är så rationell och kostnadseffektiv att det inte går att slimma produktionen mer.

Konkurrensen från det importerade köttet är hård. Men Lars Béve menar att det finns sätt som skulle få oss att välja köpa produkter med svenska råvaror.

– Det jag tänker på främst är en obligatorisk ursprungsmärkning på alla köttprodukter, så att konsumenten har möjlighet att välja svenskt kött när de köper till exempel korv eller något halvfabrikat som pyttipanna, där det idag inte framgår varifrån köttet i produkten kommer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista