Yrkesfotograferna drabbas hårt om den nya lagen genomförs, anser Mia Karlsvärd, fotograf på Corren. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Östergötland

Lagförslag får skarp kritik

"Spontanfotograferingen kommer att upphöra"
1:41 min

Regeringens planer på att göra det olagligt att fotografera människor i privata utrymmen utan lov, får nu skarp kritik från flera håll. Bland annat anses en sådan lag försvåra yrkesfotografernas arbete.

– Jag trodde aldrig att det här lagförslaget skulle drivas vidare, säger Mia Karlsvärd, fotograf på Östgöta Correspondenten och ordförande i Pressfografernas klubb (PFK) i Sverige. 

Den nya lagen, som ska börja gälla den 1 juli nästa år, innebär att det blir förbudet att, utan tillåtelse, fografera någon i en bostad eller i ett omklädningsrum. Enligt justitieminister Beatrice Ask ska förbudet också gälla på andra platser, om fotograferingen är avsiktligt kränkande.

Straffet föreslås bli böter eller fängelse i upp till ett år.

– Det är ett väldigt otydligt lagförslag, säger Mia Karlsvärd. Vem ska tolka vad som är kränkande, är det jag som fotograf eller den som blir fotograferad? 

I nuläget är det först när en bild publiceras som den kan bli föremål för granskning. Så borde det förbli, säger Mia Karlsvärd och tillägger att den nya lagen kommer att ställa till stora problem för hennes yrkeskår om den genomförs. Dessutom, menar hon, kommer hela samhället att bli mer slutet. 

– Spontanfotograferingen kommer ju att upphöra om den här lagen drivs igenom.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".