Östergötland

Samarbete ger färre gymnasieutbildningar

1:24 min

Flera gymnasieutbildningar i länet kommer att läggas ner när länets kommuner nu börjar samarbeta. Eftersom elevunderlaget sjunker är det, enligt politikerna, omöjligt att hålla igång alla utbildningar.

Kommunerna i Östergötland och Tranås kommun har kommit överens om att elever i årskurs nio ska få söka till alla gymnasieutbildningar i hela länet och i Tranås. Anledningen är att det finns för många gymnasieprogram med för få elever i varje.

– I dagsläget tror jag att vi måste dra ner på 30 procent av utbildningarna, säger Lars-Erik Nilsson (M), bildningsutskottets ordförande i Åtvidaberg.

Konsekvensen blir att gymnasieprogram framöver måste läggas ner på vissa orter. Då måste vissa elever pendla och lärare kommer att sägas upp.

Lars-Erik Nilsson säger att det handlar om kvalitet. Pengar som idag går till att hålla liv i dyra utbildningar kan istället läggas på nya läroböcker, bättre lokaler och fler lärare på återstående utbildningar.

– Framförallt får vi inte glömma kvalitetsaspekten gentemot eleven, det är det viktigaste för mig i alla fall, säger han.

Vilka utbildningar som ska läggas ned och på vilka orter har kommunpolitikerna ännu inte kommit överens om.

– Jag vill inte gå in på enskilda utbildningar idag. Jag kan bara referera till vad vi har gjort i Åtvidaberg och här la vi ner hotell- och restaurang för det fanns ingen bärighet i det, säger Lars-Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista