Neuron ser ut som en boomerang, 13 meter brett och 9 meter långt. Foto: Saab
Linköping

Snart flygpremiär för obemannat plan

2:19 min

I dagarna levererar Saab i Linköping sin del till det obemannade stridsflygplanet Neuron. Projektet är ett samarbete mellan flygplanstillverkare i sex olika länder och 2012 är det dags för provflygning.

Ibland kallas de drönare, ibland UCAV:er (Unmanned Combatet Ariel Vehicles). Det är flygplan där autopiloten tagit över helt, bara en operatör styr från marken.

Tekniken prövas främst inom stridsflyget, med tanke på att spaning och missilattacker kan vara farligt för piloten. USA har byggt flera sådana flygplan men nu närmar sig premiären för en europeisk variant.

Det diskuteras om planet skulle kunna användas civilt, för övervakning eller frakt någon gång i framtiden. Men Neuron kommer aldrig att hamna i strid, det är bara en prototyp till inspiration för europeisk flygindustri, säger talesmän från Saab.

Det europeiska projektet Neuron, där flygplanstillverkare i sex länder samarbetar, har nu lett fram till en prototyp som kan stimulera flygplanstillverkare till ny flygteknik. Det är också framför allt planets förmåga till spaning och manövrering utan att bli upptäckt som flygingenjörnan förfinat, så kallad stealth-teknik.

Projektledaren Jonas Hamberg vid Saab i Linköping säger till Vetenskapsradion att mycket av den teknik som utvecklas för Neuron sannolikt kommer att spridas vidare till efterföljare av JAS 39 Gripen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista