1 av 2
I Norrköping får modersmålslärarna ofta sköta sin undervisning i skolkorridorerna. Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
2 av 2
Eleven Philip Malo
Norrköping

Lärare får undervisa i städskrubbar

"Man är väldigt stressad och man måste springa från skola till skola"
1:59 min

Att undervisa i skolans städskrubb och i korridorerna hör till vardagen för modersmålslärarna i Norrköpings kommun. Med undervisning i upp till 14 olika skolor är arbetssituationen dessutom mycket stressig.

Tina Gaidry, modersmålslärare i engelska, reser mellan minst 11 olika skolor per vecka och den stressiga situationen påverkar undervisningen säger hon.

– Absolut, man försöker att göra sitt bästa men man är väldigt stressad och man måste springa från skola till skola och har inte lika mycket tid att prata med alla lärare eller föräldrar, säger Tina Gaidry.

Vidare berättar hon att hennes bil ser ut som en bokbuss eftersom modersmålslärarna saknar utrymme att förvara läroböcker i. Hon berättar också hur hon och hennes kollegor ofta får leta efter salar eller utrymmen som de kan undervisa i.

– Vissa kollegor har ingen sal alls utan får ha sin lektion i korridorerna. Det är fruktansvärt för barn går förbi och pratar och tittar, det är jättesvårt att koncentrera sig. Jag har suttit i något städrum på en skola, de hade ingen plats för oss och det luktade mögel. Så oftast har man låg prioritet, säger Tina Gaidry.

Roberto Gonzales Cabezas är modersmålslärare i spanska och han är ombud för lärarförbundet och han får dagligen höra hur pressad arbetssituation modersmålslärarna har.

– Det finns orimliga situationer ibland och det är det som måste vända det får inte fortsätta så. Det är en skam för Norrköpingskommun om man fortsätter så, säger Roberto Gonzales Cabezas.

Allt fler väljer att delta i modersmålsundervisningen. 13- åriga Magdalena Anti och Philip Malo är några av dem.

– Jag tycker det har varit väldigt bra, men man känner att lärarna är lite stressade eftersom de går runt i olika skolor, säger Magdalena Anti.

– Det betyder ganska mycket för dem som är nya här, eftersom de känner sig hemma, kan prata det språk de pratar hemma, säger Philip Malo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".