1 av 2
Lars-Åke Edvardsson, chef för utbildningskontoret i Norrköping
2 av 2
Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
Norrköping

Kommunen ovetande om korridorundervisning

1:45 min

Undervisning i korridorer och till och med städskrubbar hör till vardagen för modersmålslärarna i Norrköping. På kommunens utbildningskontor säger man sig dock vara ovetande om problemen.

– Den allmänna situationen för modersmålslärare är jag väl medveten om, men däremot har jag inte fått någon särskild uppvaktning om att det skulle ha försämrats. Min uppfattning är att vi sakta förbättrar situationen, säger Lars-Åke Edvardsson chef för utbildningskontoret i Norrköping.

Utöver det faktum att modersmålslärarna oftast står utan lektionssalar, och får undervisa i korridorer och städskrubbar är deras arbetssituation mycket pressad. Vissa av dem undervisar på upp till 14 olika skolor.

De modersmålslärare vi har varit i kontakt med säger att de har tagit upp problemen, både med politiker och med Lars-Åke Edvardsson, men det är inget han känner till, säger han.

– Vi har nog inte pratat om den här situationen på över ett års tid, men jag säger igen att jag är medveten om att det inte är en bra situation. 

Men om det såg ut så här redan för ett år sedan, varför har ingenting hänt?

Jag lever i den uppfattningen att vi har förbättrat situationen och vi har ambitionen att hela tiden förbättra, säger Lars-Åke Edvardsson.

Den uppfattningen delas dock inte av Tina Gaidry, modersmålslärare i engelska.

– Oftast glömmer de bort oss och ger bort salar. I vissa skolor får man nycklar och i andra inte. Vi ska vara vanlig personal men det blir inte så, säger Tina Gaidry.

Är det rimligt att ha undervisning på det här sättet?

Nej, om man inte har en lokal att ha sin undervisning i, är det inte okey. Då får vi förstås titta på hur det har kunnat ske, hur ofta och var det sker och så får vi vidta åtgärder efter det, säger Lars-Åke Edvardsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista