IFK Norrköping har ingen verksamhet för tjejer över sex år. Arkivbild: Fredrik Sandberg /Scanpix
Norrköping

IFK säger nej till spelsugna flickor

1:46 min

IFK Norrköping får bidrag från kommunen för sin ungdomsverksamhet, men det gäller inte flickor som vill fortsätta spela fotboll även när de börjat skolan. Efter sex års ålder är flickorna nämligen inte välkomna i föreningen.

Idag har de flickor som är födda -04 och och tidigare inte någon möjlighet att spela fotboll i IFK Norrköping eftersom föreningen inte har några tjejlag. En av dem som fått erfara detta är Martin Franson, vars brorsdotter fick sluta med fotbollen efter två år i klubbens så kallade boll-lek.

– Hade hon varit kille hade det varit helt ok, då hade hon fått fortsätta spela, men som tjej var hon inte välkommen.

Själv tycker han att IFK:s inställning är väldigt märklig, säger han. 

– Det är ju ingen skillnad när det gäller det fysiska förutsättningarna, inte när det gäller styrka eller snabbhet eller någonting. Så jag blir lite irriterad och funderar över vad det sänder för signaler till barnen. Eller är det så att de är rädda att tjejerna ska vara bättre?

Vad tror du att det handlar om då?

Jag tror att det handlar om att IFK inte tycker att tjejer är lika mycket värda som killar. Vad kan det annars vara? 

På kommunen säger man idag att man inte kände till att IFK Norrköping inte erbjuder flickor över sex år någon verksamhet.

– Jag tycker att den här historien är väldigt tråkig. Vi har ju fått signaler från IFK sedan några år tillbaka om att man skulle lyfta sig när det gäller tjej- och damfotboll så det här var tråkigt att höra, säger Patrik Brisander, tillförordnad chef för kultur- och fritidskontoret. 

Han säger också att det föreningar som får bidrag från kommunen bland annat måste se till så att jämlikhet mellan ungdomsgrupper och jämställdhet mellan könen uppnås.

– Vi kommer att ta ett resonemang med IFK om hur det kommer sig att det ser ut så här och höra vad de kommer att göra åt det.

På IFK Norrköping försvarar man sig med att andra föreningar har verksamhet även för flickor.

– De får i så fall gå över till samarbetsföreningarna som är Åby, Lindö, Smedby och Eneby som har en mer välutbyggd verksamhet, säger Tomas Westerberg, ansvarig för ungdomsverksamheten i IFK Norrköping.

Men så är det ju inte för killarna. Varför gör ni skillnad på killar och tjejer?

Det som det i så fall bör ligga under är ju den här mer eller mindre nystartade damkonstellationen som numera finns i föreningen, men där har man ju precis kommit igång med sin verksamhet.

Och då prioriterar man killarna?  

Vi prioriterar det som vi redan har igång. Vi kan ju inte sopa ut den verksamhet vi redan har igång och börja satsa extra på flickorna, när vi har grabbarna. Vi måste ta vara på dem först och sedan får vi börja bygga på nästa.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista