Vadstena

Ja till gasletande i Vadstena

1:03 min

Trots att kommunen sa nej har ett östgötsk företag nu fått klartecken att leta efter naturgas i Vadstena, bland annat i de centrala delarna av staden. Kommunalrådet Jan Sundström (M) tror dock inte att planerna kommer att bli verklighet. 

– Jag skulle bli mycket förvånad om vi ser någon börja borra efter gas mitt inne i staden, säger kommunalrådet Jan Sundström (M).

Det är myndigheten Bergstaten som nu sagt ja till företagets begäran om att få leta efter naturgas i två områden i Vadstena, av vilka det ena ligger mitt inne i centrum.

Länsstyrelsen anser att det finns värdefulla kulturminnen i området och kommunen sade nej, men Bergstaten valde ändå att ge företaget tillstånd till undersökningen. Jan Sundström är dock skeptisk.

– Det är ju så att den dagen man kommer sig för att faktiskt försöka börja göra någonting ställer ju det en massa krav på den verksamheten. Ska man ha upp borriggar och annat måste ju de klara de krav som ställs för att boende i närheten ska kunna garanteras säkerhet och trygghet. Det gör att det för mig låter så osannolikt att jag har svårt att se hur det ska kunna komma till stånd. 

Hur ser du på att Bergstaten har ignorerat att ni sagt nej?

Det är svårt att  ha några stora synpunkter runt det, lagstiftningen är  sådan. Det är ju så att Sveriges välstånd historiskt sett har byggts upp mycket runt mineralfyndigheter och mineraltillgångar med järngruvor och koppargruvor och annat, så det finns ju en lång tradition av att prospektera efter fyndigheter under jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista