1 av 2
Inom några år kan det bli lag på att katter ska märkas. Foto: Pontus Lundahl/ Scanpix
2 av 2
Anne-Cathrine Bodger som inte bara tar hand om övergivna katter utan även andra djur.
mjölby

Lag om märkning av katter på gång

"Lösspringande katter är ett stort problem”
1:49 min

Snart kan det komma regler för hur kommunerna ska ta hand om lösspringande katter. Därmed kan kommuner som Mjölby, där man sagt nej till ett medborgarförslag om märkning av katter, få nya nationella regler att följa.

– Vi har ett uppdrag att titta på alla lösdrivande djur och just katter är ett stort problem i tätorter, säger regeringens utredare Eva Eriksson, landshövding i Värmland.

Djurskyddslagen är från 1988 och har inte setts över i sin helhet sedan dess, men det ska alltså nu ske. Uppdraget ska redovisas senast vid nyår.

Kunskapen om djurens beteenden och behov har ökat under åren genom forskning och erfarenhet och därför vill regeringen ha en översyn av lagstiftningen.

I Mjölby har man nyligen sagt nej till ett medborgarförslag med kravet att alla kommunens utekatter ska vara kastrerade och märkta. Men i utredningen om djurskyddslagstiftningen har man diskuterat just en lag om märkning, säger Eva Eriksson.

– Vi är inte färdiga i den diskussionen. Vi måste ju jobba tillsammans med katthem och liknande. Man måste kanske också fundera över att den som köper en katt vet att man har ett ansvar och att man registrerar katten så att man vet var den hör hemma om den springer bort, säger Eva Eriksson.

Men kattvänner kan se fram emot att det blir hårdare tag för kattägare framöver?

– Ja, det hoppas jag att vi kan åstadkomma.

Utredningen gläder djurvännen Anne-Cathrine Bodger i Mantorp som ligger bakom medborgarförslaget i Mjölby. Men trots att en skärpning av lagen verkar vara på gång anser hon kommunen

– Vi tycker att kommunen ändå har ett ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".