Motala

21-åring dog av stulet avlivningsmedel

1:34 min

En 21-årig man hittades igår död i en lägenhet i Motala. Enligt polisen har mannen sannolikt tagit en överdos av preparatet Somulose som används för avlivning av hästar.

Det var igår eftermiddag som den 21-årige Motalabon hittades död i lägenheten. Polisen misstänker att han dött efter att ha druckit eller injicerat avlivningsmedlet Somulose.

– Vi misstänker att han på något sätt har intagit den här avlivningsvätskan, säger Mikael Franzén, kriminalinspektör vid polisen i Motala.

I början av januari stals flera flaskor av det mycket farliga preparatet i samband med ett inbrott i en bil tillhörande distriktsveterinärerna i Borensberg. Några dagar senare fördes en 28-årig man till akuten i Motala efter att ha använt preparatet. Han klarade sig med lindriga skador. 

För den 21-årige man, som enligt polisen sannolikt också haft tillgång till det stulna avlivningsmedlet, blev konsekvenserna ödesdigra. Mikael Franzén säger att han troligen tagit en hög dos av preparatet och när  ambulanspersonalen kom till lägenheten igår eftermiddag var han redan död. 

I lägenheten hittade polisen en flaska som tros komma från inbrottet.

– Vi tror att det är den vätskan. Vi kan kan inte säga helt bestämt innan vi har analyserat den.

Polisen tror nu att man har hittat det mesta av det stulna avlivningpreparatet, som stals ur veterinärbilen. Däremot kan det fortfarande finnas en stor mängd andra djurläkemedel från inbrottet i omlopp.

– Det som fortfarande saknas är lugnande mediciner och vad jag förstår är de att betrakta som mycket, mycket farliga.

En rättsmedicinsk undersökning ska nu inledas för att fastställa dödsorsaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista