Östergötland

EU-beslut upprör eko-bonde

1:38 min

I många år har den ekologiske lantbrukaren Börje Johansson i Östergötland använt människourin som gödning på sina åkrar. Nu sätter dock nya regler inom EU stopp för detta.

Lantbrukaren Börje Johansson och hans fru Helén har en gård i Hulta mellan Linköping och Kisa. Sedan 1994 har de använt människourin från ett antal hushåll i den lilla byn, som gödning på sina åkrar. 

Genom åren har de fått ta emot flera priser för sitt sätt att göda sina ekologiska jordar. 2007 fick Börje Johansson ta emot det så kallade Avlopps- och kretsloppspriset för sitt arbete och Naturvårdsverket har lyft fram gården som ett gott exempel på hur man kan återföra viktiga näringsämnen till jordarna. Idag är han besviken.

– Vi är ju ett gott exempel på hur man ska göra och då är det ju ganska tråkigt om inte ekojordbruket ska få vara med på något som är så bra, säger Börje Johansson. 

Inom EU är det redan idag förbjudet att använda människourin på ekoodlingar, men fram till nu har man fått göra det om urinen kommer från det egna hushållet. Och eftersom de som bor i den lilla byn Hulta ingår i en kretsloppsförening  fick Börje Johansson dispens. 

I den senaste förordningen för ekologisk odling inom EU har man dock tagit bort möjligheten att använda organiskt material, som till exempel urin, från det egna hushållet.

– Den formuleringen finns inte kvar. Därför ser vi ingen sådan möjlighet, säger Göran Ekdahl, handläggare på Jordbruksverket.

Bakgrunden till förbudet är den skeptiska inställning mot att använda restprodukter från människor till odling av mat, som finns i vissa EU-länder.

Sverige har försökt att få till stånd ett undantag, men utan att lyckas och nu har Börje Johansson fram till år 2012 på sig att sluta gödsla sina åkrar med urin. Själv säger han dock att han tänker fortsätta jobba för en regeländring. 

– Luften går ju ur lite, men ännu har jag inte gett upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista