1 av 2
Europaparlamentarikern Lena Ek blickar ut över världen och inviger den nya utställningen. Foto: Sofia Strindvall/SR Östergötland
2 av 2
Sofia Seifart koordinerar projekt om mat på Arbetets Museum. Foto: Sofia Strindvall/SR Östergötland
Norrköping

Museum ställer ut mat för ungdomar

1:28 min

Idag invigdes en ny utställning om mat och matkultur på Arbetets museum. Det är ett samarbete mellan nio länder i Europa som finansieras med EU-pengar. Målgruppen är skolungdomar och projektets koordinator Sofia Seifart hoppas att de ska lära sig mer om mat och miljö.

– Tanken med att ha unga som målgrupp är det här med miljötänket och vårt sätt att leva. För miljöproblem är inget vi kan lösa bara i Sverige utan vi måste blicka ut över Europa för att lösa det tillsammans. Inte minst det är väl en anledning att ha ett EU-projekt som involverar den kommande generationen, säger Sofia Seifart.

Nio länder är med i projektet som arrangerats med hjälp av EU-pengar. Alla länder har valt ut varsin produkt som är av stor betydelse i deras kultur och livsstil. Några exempel är Danmark som fokuserar på fläsk, Tjeckien på öl och Sverige har valt mjölk.

– När Lidl för några år sen började lansera tysk mjölk blev det nästan ramaskri och man tyckte det var otäckt att dricka mjölk från tyska kor. Det ringar ju in väldigt väl hur betydelsefullt mjölk är, säger Sofia Seifart.

Utsällningen försöker fånga så många aspekter av mat som möjligt. Betydelsen för ekonomi, miljö, identitet och hur man kan bli en mer medveten konsument.

Den centerpartistiska Europaparlamentarikern Lena Ek var på plats för att inviga.

– Man får kunskap om maten, matproduktionen, andra kulturer och klimatfrågan och den kombinationen är rätt smart tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista