Östergötland

Tryckluftsfel stoppade pendeltågen

Flera av de fel som uppstått på Östgötatrafikens äldre pendeltåg i vinter beror på att lufttorkningsanläggningarna i tågen stängts av eller slutat fungera. Det har lett till att smuts och fukt kommit in i tågens tryckluftssystem och orsakat problem.

– Jag har inte fått någon uppfattning om att det ligger något medvetet sabotage eller illvilja bakom det här. Det finns naturliga orsaker till att man stänger av de här systemen, säger Ulf Ragnarsson, Deutsche Bahns platschef för Östgötapendeln.

Enligt honom kan lokförare i samråd med teknisk personal tillfälligt stänga av lufttorkningsanläggningarna om det uppstår något fel på systemet. Tåget ska då snarast in för reparation, men det har inte skett.

– Där någonstans har det blivit fel, säger Ulf Ragnarsson.

Deutsche Bahn har upptäckt att systemen varit avstängda eller trasiga först när tågen tagits in för service eller reparation. Flera tåg har då visat sig ha avstängda eller icke fungerande lufttorkningsanläggningar.

–Mängder av följdfel härstammar från det här, säger Ulf Ragnarsson.

Om en planerad besiktning gjorts strax innan Deutche Bahn övertog entreprenaden från SJ hade man antagligen upptäckt att lufttorkningsanläggningarna varit avstängda eller trasiga. Men besiktningen genomfördes aldrig eftersom tågen var tvungna att användas.

Sedan Deutche Bahn tog över driften av pendeltågen i december har man haft stora problem med att tågen inte fungerat som de ska. Ulf Ragnarsson vill dock inte skylla alla problem på de avstängda eller icke fungerande lufttorkningsanläggningarna.

– Det har nog påverkat rätt mycket. Men man får komma ihåg att det här inte är de enda felen som varit på tågen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".