Samhällsdebattören Carlos Rojas pratade om fördomar med gymnasieeleverna i Mjölby. Foto: Lovisa Gelin / P4 Östergötland
Mjölby

Fördomar i fokus på förintelsens dag

"Jag vill ha ett samhälle där vi inkluderar varandra"
1:40 min

Idag är det förintelsens minnesdag och det har har uppmärksammats på många håll i länet.  På Dackeskolan i Mjölby samlades gymnasieelever för att lyssna på samhällsdebattören Carlos Rojas.

Carlos Rojas inledde sin föreläsning med att berätta att han varit lite nervös inför mötet med eleverna på Dackeskolan, där många röstade på Sverigedemokraterna i skolvalet.

– Det jag tänkte då är att jag inte vill vara fördömande mot folk som lägger sig åt det hållet. Jag vill snarare väcka folk i vad det kan få för konsekvenser att främja ett sådant tankesätt som Sverigedemokraterna har. 

I övrigt var det resonemang runt fördomar, och framförallt fördomar om invandrare, som stod i fokus i Carlos Rojas föreläsning i Mjölby. En sådan fördom kan vara att invandring är förknippat med brottslighet, sa Rojas. 

För att bevisa motsatsen jämförde han Mjölby kommun med Ale Kommun, som har ungefär lika många invånare. Han berättade att det i Mjölby kommun bodde 7 procent utlandsfödda personer år 2009. I Ale kommun bodde samma år dubbelt så stor andel utlandsfödda personer. Ändå begicks det 1000 fler brott i Mjölby än i Ale.

– Det är ett bra exempel på att det inte handlar om det utan om andra saker i samhället. Att det är fler som kanske lever ett utsatt liv, oavsett var det kommer ifrån.

Och eleverna på Dackeskolan var nöjda med föreläsningen. Helena Pettersson var en av de elever som lyssnade.

Jag tyckte att den gav mycket. Hur man kan se på olika saker. Och han var inte så där "du ska tro på det här" utan mer att man får välja. Jag tyckte det var jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".