Helene Axelsson, tillförordnad bibliotekschef i Mjölby, tror att det nya biblioteksdatasystemet blir bra. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
Östergötland

Lättare att låna med nytt datasystem

Kerstin Olsson, chef länsbiblioteket: ”Det är otroligt roligt”
1:46 min

Just nu upphandlas ett gemensamt biblioteksdatasystem, som samtliga kommunala bibliotek i Östergötland ska vara anslutna till nästa år. Det nya datasystemet ska göra det lättare för låntagare att låna böcker, filmer och musik från andra bibliotek och även minska administrationen för personalen.

– Jag tycker att det är otroligt roligt att vi äntligen har kommit fram. Vi har jobbat för det i många år och vi har sett att det kommer att innebära en mycket mer jämlik biblioteksservice i länet, säger Kerstin Olsson, chef för länsbiblioteket i Östergötland.

Med det nya biblioteksdatasystemet ska det bli lättare att se vilka böcker som finns på andra bibliotek, och enklare att beställa hem dem. Administrationen för personalen ska också minska. Det ska också räcka med ett lånekort för alla kommunala bibliotek i Östergötland.

– Jag tror att det är enklare för alla. Det finns kommuner nere på västkusten som gjorde så här för ganska länge sen och de tycker att de har vunnit massor, säger Helene Axelsson, är tillförordnad bibliotekschef i Mjölby.

Lilian Herneld, en av Mjölbys flitiga biblioteksbesökare, tycker att det nya verkar bra, även om hon nästan alltid hittar det hon vill låna i Mjölby.

– Jag tycker det låter bra att man kan se var böcker finns och att man kan få hem dem, säger hon.

Den stora vinsten görs av de små biblioteken, som nu får ett bättre utbud. Kerstin Olsson, chef för länsbiblioteket i Östergötland, tror inte att det nya systemet ska innebära att kommunpolitiker ser sin chans att spara in på det egna biblioteket, eftersom boken ändå lätt kan beställas från andra bibliotek.

– Det är en fråga som vi har diskuterat väldigt mycket. Det är inte meningen att man ska åka snålskjuts på varandra. Vi vet ju att kommuner vissa år har sparkrav, men vi kommer att arbeta för att ha ett jämlikt system också för bokinköpen. Vi hoppas att det kommer att lösa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".