38 procent av svenskarna oroar sig för kommande elräkningar. Foto: Scanpix
Östergötland

Många fasar för elräkningen

1:02 min

Mer än var tredje svensk känner oro för elräkningen. I Nordeas undersökning av hur vi ser på vår ekonomi det kommande året upplevs elpriserna som det i särklass största hotet.

Och oron är befogad. Under december förra året toppade elpriserna med ett snittpris på den nordiska elbörsen Nordpool på 83 öre kilowattimmen, exklusive avgifter och skatt.

Under januari har det hittills varit litet mildare väder vilket fått elpriset att gå ned. Snittet just nu är cirka 20 öre lägre än under december, men det räcker ansåg många av de Norrköpingsbor vi pratade med idag.

Idag träffade näringsminister Maud Olofsson också chefen för Energimarknadsinspektionen.

– På kort sikt är det enda man kan göra att försöka hålla nere den egna elförbrukningen, sade hon till TT efter mötet.

Hon passade också på att dela med sig av några tips på hur man kan få ner sin elförbrukning. 

– Tilläggsisolera, sätt in treglasfönster och byt glödlamporna till ledbelysning, sa ministern. 

Provocerande, hävdade Villaägarnas riksförbund som menar att det flesta hushåll vid det här laget redan sparat på elen så mycket som de kan.  

– Det räcker inte att uppmana människor att göra åtgärder. Maud Olofsson måste som ansvarig minister själv göra något för att detta inte ska bli ett stort välfärdsproblem, dundrade Joacim Olofsson, vice förbundsdirektör i Villaägarnas riksförbund.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista