Efter överfallet i Hackefors satte polisen in stora resurser för att hitta mannen, men spaningarna blev resultatlösa. Johan Persson / Scanpix
Linköping

Slaktmaskrånaren häktad

En 25-årig man har nu häktats misstänkt för de senaste veckornas uppmärksammade rånförsök i Linköping. Vid överfallen har mannen varit beväpnad med en slaktmask och vid ett av tillfällena sköt han en bilägare i axeln.

– Rent personligen måste jag säga att jag sovit bättre den här natten än de senaste nätterna i veckan. Jag har varit riktigt orolig för att det ska hända något riktigt allvarligt, säger Bo Österberg, chef för våldsroteln i Linköping.

Det var tidigt på morgonen den 10 januari som det första överfallet inträffade. Då blev en bilägare i området Hackefors i Linköping överfallen av mannen. När han vägrade lämna ifrån sig bilnycklarna blev han skjuten i axeln med en så kallad slaktmask. 

Trots ett stort polispådrag med helikopter och hundar lyckades mannen komma undan. En dryg vecka senare var det dags igen. Då försökte mannen råna två bilägare i området Ekholmen i Linköping. Även då lyckades han komma undan.

Hur pass farlig har ni bedömt att den här mannen är?
– Ja, han har ju bevisat en farlighet genom att använda ett vapen ute i Hackefors. Och om man använder det här vapnet riktat mot vissa delar av kroppen kan det ju faktiskt sluta med att en man eller kvinna blir dödad, så allvarligt är det.

Enligt polisen greps mannen vid lunchtid igår i Ikanohuset i Linköping i samband med att han stulit varor i en butik.

– Vi fick ett larm om att en väktare ertappat en snattare och att den här snattaren hade tagit till våld när väktaren skulle gripa honom, berättar Bo Österberg. 

När polisen kom till platsen kroppsvisiterades 25-åringen.

– Då hittade vi tillhörigheter som kunde sättas i samband med brotten ute i Ekholmen och i Hackefors.

Polisen har även gjort vissa fynd vid den husrannsakan som genomförts i mannens lägenhet, men vad det är man har hittat vill Bo Österberg inte gå in på i nuläget. Den 25-årige mannen är från Linköping och egentligen inte känd av polisen sedan tidigare.

– Det har funnits någon utredning sedan tidigare, men i övrigt är han inte alls känd av oss.

Finns det några misstankar om att han skulle kunna ha med det ouppklarade dubbelmordet i Linköping att göra?
Inte i nuläget.

– Nu fortsätter vi med tekniska undersökningar av de saker vi har beslagtagit. Vi fortsätter också med kringförhör och förhör med  gärningsmannen och så kommer åklagaren med största sannolikhet så snart som möjligt att gå till tingsrätten med en ansökan om häktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista