1 av 2
Vargarna på Kolmårdens djurpark kan vara nära släkt med de vilda varganra, säger zoologen Mats Amundin. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Miljöminister Andreas Carlgren vid gårdagens presskonferens
Norrköping

Miljöministerns vargplaner sågas

"Det är inte ens diskuterat inom djurparksföreningen"
1:40 min

En utplantering av vargvalpar från landets djurparker redan i vår är helt orealistisk, det säger Mats Amundin, zoolog på Kolmårdens djurpark efter gårdagens oväntade utspel från miljöminister Andreas Carlgren.

- Huvudanledningen till att det inte kan ske i vår är att det inte har diskuterats. Inte ens djurparksföreningens medlemmar har hörts i det här, säger Mats Amundin, zoolog på Kolmårdens djurpark och stamboksförare för varg i Svenska djurparksföreningen.

Många blev förvånade när miljöminister Andreas Carlgren under en presskonferens igår gick ut med beskedet att man redan i vår ska plantera ut djurparksfödda vargar: 

Det första som kommer att ske, sker i vår genom att vargvalpar som föds i våra djurparker, ska när de valparna har rätt förutsättningar, flyttas till vargrevir ute i naturen, sa ministern.

Mats Amundin på djurparksföreningen säger dock att för att något sådant ska kunna genomföras krävs det förberedelser som kan ta många år.

Dessutom är det inte säkert att djurparksvargarna är genetiskt lämpliga att sätta ut i det vilda. Det kan nämligen finnas de djurparksvargar som är nära släkt med de vilda vargarna, något som Mats Amundin nu undersöker tillsammans med genetiker på Stockholms universitet.

– Det kanske inte är så smart att föra tillbaka de generna i den här inavlade vilda populationen. Det är en sådan sak som vi också måste få tid på oss att analysera och tänka efter lite grann, säger Mats Amundin.

Ytterligare ett problem är att det inte kommer födas särskilt många vargvalpar i djurparkerna i år.

– Just i år är det många djurparker som håller på med generationsskifte eller som för tillfället inte har reproduktion. Vi kan inte välja helt fritt.

Så att plantera ut varg från djurparker i vår är i princip omöjligt?

– Ja det är min bedömning idag i alla fall, säger Mats Amundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".