Konstnären Gebbe Björkman i Ödeshög ska räkna fåglar i helgen. Foto: Christina Turesson
Ödeshög

Dags för fågelräkning igen

4:02 min

Nu har den årliga räkningen av vinterfåglar inletts då både ornitologer och allmänheten över hela landet räknar fåglar under en helg.

Konstnären och ornitologen Gebbe Björkman i Ödeshög är en av dem som ska delta.

– Ett skäl är att man vill hålla koll på vad det finns för arter vid fågelborden under vintertid och det här har man gjort för femte gången i rad. Då får man en liten serie över på hur det kan se ut och hur det kan förändra sig, vilka arter som är vanligast, vilka arter som försvinner ett år och kanske kommer tillbaka ett annat, säger Gebbe Björkman.

Ett annat syfte är att väcka intresse hos allmänheten för fåglar eftersom det inte bara är ornitologer som kan delta utan vem som helst får vara med och räkna, barn som vuxna. Räkningen utförs genom att man observerar hur många och av vilka arter som kommer till fågelbordet på tomten under en timmes tid. Uppgifterna rapporteras sedan in via nätet till Sveriges ornitologiska förening som sammanställer. I fjol fick man in cirka 19 000 rapporter från hela landet.

Gebbe Björkman är lite orolig för hur det ska gå med hans räkning då ett par grannkatter har sett till att det inte finns så många fåglar utanför huset, men det finns ändå några arter som han tror ska vara där.

– Jag förväntar mg några koltraster som jag har matat med margarin och äpplen, jag har talgoxar, ett par blåmesar, pilfinkar och gråsparvar. Det är i stort sett vad jag har, säger Gebbe Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista