1 av 3
Informatör Barbro Castenfall på Skatteverket i Linköping. Foto:Raina Medelius/SR Östergötland
2 av 3
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
3 av 3
Det är enkelt att deklarera, tycker Berit Wennström från Motala.
Östergötland

Färre skattebeslut till domstol

2:00 min

Antalet överklagade beslut från Skatteverket har minskat under några år i länet. Minskningen är 36 procent från år 2006 till och med 2009. En orsak, tror lagman Ove Horned på förvaltningsrätten i Linköping, kan vara att reglerna blivit enklare med fler chabloner och färre detaljer.

– Alltså att det finns mindre att klaga över, säger Ove Horned.

Har det blivit svårare att fiffla?
– Ja, kanske med inte så detaljerade regler. Sedan har det också rätt mycket att göra med skattemyndigheten och vilka revisioner man gör och hur man riktar in sin granskning.

Antalet skattebeslut som överklagades till dåvarande länsrätten -nuvarande förvaltningsrätten - i Östergötland, började minska efter år 2006. Fram till och med år 2009 minskade antalet år från år från 547 överklaganden till 349.

Det är 36 procents minskning. Och visst har det blivit enklare att självdeklarera åtminstone. Det tycker skattebetalare Berit Wennström från Motala.

– Tio minuter och knappt det så är det klart, säger hon och berättar att hon inte brukar läsa broschyren som hör till självdeklarationen.

– Det är inte min grej och jag tyckte den var väldigt svårförstålig, säger hon.

Och just språket är något som Skatteverket under senare år jobbat mycket med för att förenkla, det säger informatör Barbro Castenfall på Skatteverket i Linköping.

– Vi inser ju själva att det är ett problem om man inte förstår våra beslut, säger hon. Så det har vi arbetat hårt med - att försöka skriva enklare.

– Sedan finns det ju vissa saker som kanske för privatpersoner är krångligt - sälja hus eller om man håller på med aktiehandel och är ovan vid det.

– Det är inte enkla regler och det har vi påtalat uppåt till regeringen, säger Barbro Castenfall och konstaterar att detta hittills inte gett resultat.

Och mer arbete med enkelhet och information kan möjligen behövas. För under 2010 vände trenden med färre överklaganden och siffran för Östergötland steg till drygt 500 ärenden hos förvaltningsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista