Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Östergötland

Nytt klimat ger bönderna problem

" Vi får extremt regn och extrem torka"
1:23 min

Ett förändrat väder kan slå hårt mot böndernas skördar så att de torkar eller regnar bor. Därför måste jordbruket klimatanpassas, anser Madeleine Arnqvist som är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Madeleine Arnqvist arbetar för att bönderna ska bli mer förberedda på framtidens väderförändringar.

– Vi får extrema regn, vi får extrem torka, vi kanske får extremt blött i marken. Redan nu kan man se att vädret svänger mer, säger Madeleine Arnqvist.

Claes Olai som är spannmålsodlare i Skärkind vittnar också om detta.

– Det har blivit ett intensivare väder. Det regnar i längre perioder och är torrare i längre perioder, säger han.

Förändringen frestar på grödorna och gör att de växer sämre. Risken är att produktionen och därmed inkomsten blir ojämn.

– Då hamnar man också i underläge i en konkurrenssituation med andra lantbrukare som har anpassat sig, både i Sverige och i andar länder, säger Madeleine Arnqvist.

En gröda som är vanlig i Östergötland är vete och den drabbas lätt av försommartorka som är vanligt vid kusten. En klimatanpassning skulle i det fallet innebära mer sådd på hösten.

– Vad gäller vete så kan man tänka sig att höstvete är ett bättre alternativ än vårvete för då har grödan etablerats redan på hösten och har en bra start på våren, medan vårvete, det sås på våren och kommer igång lite senare att växa, vilket ökar risken att det tar skada av torkan, säger Madeleine Arnqvist.

Det viktigaste för lantbrukaren Claes Olai är att få en större kontroll över vattenflödena på åkrarna, både vid torka och vid regn.

– Dränering och sånt måste ses över så att man kan sköta till och frånförseln av vattnet, säger Claes Olai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".