Östergötland

Knapp tid för storregion

"På sätt och vis välkomnar jag att det är lite bråttom nu"
1:58 min

Frågan om hur Sverige ska delas in i nya regioner har tagit ny fart efter valet. Östergötland vill bilda en storregion med Småland och delar av Sörmland, men om det blir så är ännu osäkert. Nu börjar tiden bli knapp, senast i juni måste parterna ha kommit överens.

– På sätt och vis välkomnar jag att det är lite bråttom nu. Den här frågan har diskuterats i så himla många år, säger Folkpartisten Carina Johansson i Östsam.

Nästan alla partier i Östergötland vill bilda en region med Jönköping, Kalmar och eventuellt också Kronoberg, Blekinge och delar av Sörmland. Fördelen med en stor region är att den kan konkurrera med Stockholm, Skåne och Västra Götaland om satsningar, det säger Socialdemokraten Lars Bengtsson.

– Vi ser ju hur vi har tappat lite. En hel del av de trafik- och vägsatsningar som skulle ha gjorts i Östergötland försvann till Västra Götaland, exempelvis.

Men responsen från grannlänen om östgötarnas förslag har varit svag.

– Att vi inte har kommit tillräckligt långt är ju för att det finns pooler som länet dras åt. Stockholm och Skåne till exempel. Det är klart att Stockholm och Skåne håller lite grann sina grannar på halster, säger Moderaten Christian Gustavsson .

Problemet är att tiden börjar bli knapp. 2015 ska regionerna vara sjösatta och redan före midsommar i år måste Östergötland ha sin ansökan klar om vilka län de vill bilda en region med. Om man inte kommer överens är risken stor att staten istället ritar kartan.

– Nu står vi snart inför en situation där staten riskerar att gå in och bestämma att ”såhär ska det vara”. För oss är det ju viktigt att påverka vilka vi bildar region med, det påverkar vardagliga saker. Sjukvård, kollektivtrafik, förutsättningarna för företagande och arbete i Östergötland. Det här har stor betydelse för vardagen, säger Christian Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".