östergötland

Sprutbyte för missbrukare dröjer

Sara Frank(V) "Det verkar som om det inte prioriteras av alliansen"
2:00 min

Det finns en politisk enighet om att landstinget i Östergötland ska införa ett sprututbytesprogram för missbrukare men trots flera år av diskussioner så har det ännu inte hänt något.

Landstinget menar att ett sprututbytesprogram kan vara ett sätt för att minska smittspridning av sjukdomar som hepatit C.
Vänsterpartisten Sara Frank är besviken på att det tar så lång tid och är orolig för att frågan inte prioriteras.

– Jag tycker det är dåligt, för jag hade hoppats på en ganska snabb hantering av ärendet även om jag inser att det tar ett tag och diskutera med aktuella kommuner men jag hade trott att det skulle gå lite fortare än det har gjort.

Frågan om sprututbyten för missbrukare har diskuterats under flera år i landstinget.
2009 fick Sara Frank till svar från den politiska majoriteten att man ställde sig positiv till att införa ett program men att det var för tidigt att lämna in en ansökan till Socialstyrelsen.
Diskussioner med kommunerna inleddes men någon verksamhet har inte kommit igång.
Lasse Pettersson (VL) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden säger att det fortfarande pågår diskussioner.

– Vår ambition är att det här ska införas och då i första hand i Norrköping som ett pilotprojekt.

I Östergötland var det förra året ett 80-tal personer som drabbades av leversjukdomen hepatit C.
Att införa ett sprututbytesprogram skulle kunna minska smittspridningen av sjukdomen säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i länet.

– Man hoppas då komma i kontakt med unga missbrukare i ett tidigt stadium kanske redan innan de har fått den här smittsamma infektionen som sprids via blod.

På så sätt kanske antalet smittade i den gruppen skulle minska menar Britt Åkerlind.

Sara Frank från Vänsterpartiet tänker fortsätta att driva frågan och landstingsrådet Lasse Pettersson tror att ett program kan vara igång inom ett par år.

– Om vi lyckas ena alla aktörer i den här processen så hoppas jag att vi kan ha ett program inom ett eller två år säger Lasse Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".