Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Axel Malmström foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
norrköping

Ny äldremottagning öppnar

"Det är för sent när ambulansen kommer"
2:08 min

Vården av äldre multisjuka personer är bristfällig, med bland annat dålig uppföljning och otillräcklig översyn av medicinering. Om tre veckor öppnar en ny samordnande äldremottagningen för multisjuka personer från 75 år och uppåt på Vrinnevisjukhuset, för att förbättra situationen.

Vårdsituationen för äldre multisjuka personer är och har under en längre period varit bristfällig, något som Anne Ekdahl, överläkare på geriatrikavdelningen, är medveten om.

– För den här patientgruppen vill jag säga ja, vården fungerar egentligen inte för multisjuka äldre. Den är byggd för yngre personer med helst bara en sjukdom i taget och som kan prata för sig själva, konstaterar Anne Ekdahl.

Nu försöker landstinget förbättra situationen genom att samla specialistkompetens inom en organisation. Där kan patienten bland annat få hjälp med vård, kost, tandhygienist eller sjukgymnastik genom att vända sig till ett ställe istället för flera. Redan nu har försöksverksamheten dragit igång genom en studie och runt 700 Norrköpingsbor som är 75 år eller äldre får frågan om att delta och Anne Ekdahl ser resultat omedelbart.

– Exempelvis kan vi ju se redan nu att ingen patient har haft en läkemedelslista som stämt med vad de egentligen tar. Och genom en sådan enkel sak som att gå igenom läkemedelslistan så vinner man ganska mycket livskvalitet för dessa patienter.

Axel Malmström som fyller 90 i år är en av dem som redan är inskriven i den nya verksamheten

– Det viktigaste att de äldre har en kontakt så att de på en gång när de känner att de behöver hjälp, kan få det på ett snabbt sett. Det är för sent när ambulansen kommer ofta, det måste ske före, menar Axel Malmström.

Redan nu har försöksverksamheten dragit igång, genom en studie och runt 700 Norrköpingsbor som är 75 år eller äldre får frågan om att delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".