1 av 2
Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
2 av 2
Ett 40-tal personer hade samlats i väntrummet
Norrköping

Protest mot nedläggning av vårdcentraler

"Vi vill behålla vårdcentralen här"
1:50 min

Runt 40 personer samlades idag på vårdcentralen Väven i Norrköping för att protestera mot det nedläggningshot som finns mot två av landstingets vårdcentraler.

Imorgon tar landstingsstyrelsen upp frågan om nedläggning av två vårdcentraler i Norrköping, Väven och Kungsgatans vårdcentraler. Orsaken till nedläggningsförslaget är att färre personer listat sig där efter att landstinget infört vårdvalsrefomen i Östergötland.

Inför beslutet imorgon så ordnade Vänsterpartiet en så kallad listningsaktion på Vävens vårdcentral. Ett 40-tal personer anslöt och en av dem är Roman Grapka.

– Ja vi äldre som har ont i ryggen, benen vi behöver komma nära så vi slipper gå och åka allt för långt. Vi har svårt att komma till vårdcentralen vi vill behålla vårdcentralen här, säger Roman Grapka.

Det finns andra vårdcentraler, varför är det så viktigt att just den här vårdcentralen får vara kvar?

Därför att det är nära till alla äldre som bor här, vi har massor äldre som bor här och dessutom har man känt den här personalen i flera år. Det är jätteviktigt speciellt för alla äldre, säger Kristina Dovro.

Emil Broberg (V) gruppledare i Landstinget är en av dem som uppmanat till listningsaktionen håller med om att aktionen är i senaste laget.

– Den är tyvärr lite sen men vi har fått information och kunskap om det här väldigt sent i processen. Vi har inte ens haft en månad på oss så vi har gjort vad vi kan och hoppas i första hand att landstingsstyrelsen i morgon ska skjuta på beslutet och utreda frågan och alternativen lite närmare, säger Emil Broberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".