Enligt Moderaternas ordförande i Kronoberg, Katarina Brännström, finns det ingen naturlig koppling mellan Småland och Östergötland Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Östergötland

Småländsk oenighet kan fördröja storregion

Katarina Brännström (M), Kronoberg: ”Den finns ingen naturlig koppling”
1:38 min

I Östergötland är man i stort sett enig om att bilda en storregion med Småland, Blekinge och delar av Sörmland 2015. Men i grannlänen är de politiska partierna inte lika överens.

– Det finns ingen naturlig koppling oss emellan som gör att vi ska vara en region. Vi ska gå mot det håll där den positiva utvecklingen finns och den finns söderut mot Skåne, säger Katarina Brännström, Moderaternas distriktordförande i Kronoberg och riksdagsledamot.

Kartan i Sverige är på väg att ritas om, från dagens 21 län till sannolikt nya, större men färre regioner 2015. I Östergötland är nästan alla partier överens om att bilda en stor region med framförallt Smålandslänen.

Men grannarna i söder är inte lika eniga. I Kalmar och Jönköping har man haft siktet på att bilda en Smålandsregion, något som nu Kronoberg inte är intresserade av.

Många av partierna i Kalmar och Jönköping är inte helt eniga eller har inte tagit ställning ännu. Men Östergötland finns med som en favorit.

– Vi tittar framför allt på Östergötlands och Kalmar län som känns mest naturligt. Vi har även diskussioner med Kronoberg och Blekinge, säger Alexander Lowejko, för Vänsterpartiet i Jönköping.

I Kalmar är Östergötland intressant.  

– Nu hoppas jag att vi inför 2014 års val faktiskt vågar ta ett steg framåt och markera att Kalmar län, Småland, Östergötland och kanske Blekinge är det naturliga området för en regionbildning i Östra Sverige, säger kristdemokraten Anders Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".