Karta över tänkbar ny region. Grafik: Martin Thelander/Sveriges Radio
Östergötland

Småkommuner struntar i regionfrågan

"Om man inte bryr sig kan man inte påverka"
1:43 min

Nästa år ska regeringens förslag om nya regioner presenteras, och redan nu börjar tiden bli knapp för att politiker lokalt i Östergötland ska kunna påverka hur regiongränserna ska dras. Men ett stort problem är att många små kommuner inte engagerar sig i frågan.

– Om man inte engagerar sig i frågan då springer utvecklingen ifrån en, och då kan man inte själv påverka, säger Bror-Tommy Sturk, ordförande för Miljöpartiet i Östergötland, som är kritisk till det dåliga engagemanget i frågan.

Politikerna har nu knappt ett år på sig att lokalt påverka hur regionerna ska se ut som ska ersätta dagens länsindelning. Men Miljöpartiet ser en risk att många små kommuner inte engagerar sig tillräckligt i vilken region dom vill tillhöra.

– Om jag nu är kommunpolitiker i till exempel Valdemarsvik då skulle jag jobba väldigt intensivt med att hitta ett samarbete med Västerviks kommun ganska snabbt och försöka hitta en lösning där man fick en storregion med Kalmar, Jönköping och kanske norra delen av Blekinge, säger Bror-Tommy Sturk.

Hur är intresset från småkommunerna? Har de engagerat sig för lite i den här frågan?

– Jag skulle faktiskt vilja vara så kaxig och säga; vilket intresse? Jag upplever inte att man har något större intresse för regionfrågan. Jag märker inte i min kommun Valdemarsvik att man är offensiv i den här frågan.

När de nya regionerna sjösätts 2015 kommer kommunerna ha större möjligheter att påverka, säger Bror-Tommy Sturk.

– Besluten kommer närmare oss alla i en regionkommun i och med att vi har direktvalda politiker som jobbar i en slags regionparlament, säger han.

Hur kommer det märkas ute i kommunerna?

– Jag tror att kommunerna kommer att ha mycket lättare att få gehör för sina frågor eftersom varje liten kommun kommer att ha sina direktvalda politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".