Foto: Lovisa Gelin/P4 Östergötland
Östergötland

Mångmiljonunderskott inom sjukvården

Marie Morell (M): ”Det är svårt att förklara”
1:12 min

Landstingets verksamheter redovisar ett underskott på 151 miljoner kronor för förra året. Samtidigt redovisar landstinget som helhet ett plus på 456 miljoner kronor, enligt det preliminära bokslutet.

Sammanlagt gjorde landstinget ett överskott på 456 miljoner kronor, vilket var 380 miljoner kronor mer än prognoserna sagt. Anledningen till att resultatet är bättre än budget och tidigare prognoser är att skatteintäkterna har förbättrats under året och att kostnaderna för pensioner blev lägre än beräknat.

Landstingets verksamheter går dock fortsatt med underskott på 151 miljoner kronor. De enheter som har ett kraftigt avvikande negativt resultat är bland annat Hjärt- och medicincentrum och Centrum för kirurgi.

– Trots ett bra resultat 2010 står vi inför tuffa år med små intäktsförstärkningar och ökade behov. Det är därför viktigt att verksamheterna fortsätter sitt arbete med att minska kostnaderna för att nå balans och kunna möta förändringar. Det säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".