östergötland

Fler möten krävs om sprutbyte ska införas

Margareta Öst, socialchef: "Vi är försiktigt intresserade"
1:30 min

Om ett sprututbytesprogram för missbrukare kommer igång vill landstinget att Norrköpings kommun ska bli först ut i länet. Enligt landstingsrådet Lasse Pettersson (VL) pågår det diskussioner med länets kommuner.

I början på försommaren 2010 hölls ett första möte mellan politiker i landstinget och Norrköpings kommun för att prata om införandet av ett sprututbytesprogram. Men efter det har det varit tyst från landstinget sida.

– Det har inte hänt så mycket sedan dess, säger Margareta Öst, socialchef.

Hon påpekar också att det är en ny socialnämnd i kommunen efter höstens val och att de inte har haft frågan uppe.

Lasse Pettersson (VL), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har en förhoppning om att ett program för sprutbyte ska kunna starta om ett eller två år. Inom missbruksvården finns det dock delade meningar om resurser ska läggas på ett utbytesprogram eller inte.

I Norrköping finns det många funderingar kring vilken roll kommunen kommer att få. Socialchef Margareta Öst anser att det krävs fler diskussioner:

– Vi behöver prata om vad det betyder, hur ska det gå till och hur stor gruppe som berörs är. 

Men är ni positiva eller negativa till ett införande?

– Jag tror att man kan säga att kommunen inte har bestämt sig och vill gärna diskutera frågan med landstinget, säger Margareta Öst.

Senare i vår ska regeringens missbruksutredning vara klar. En stor del kommer då att handla om vilket förslag utredaren Gerhard Larsson har kring hur ansvarsfördelningen ska se ut mellan landsting och kommuner i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".