Södra Timbers sågverk i Åtvidaberg Foto: Södra Skogägarna
Åtvidaberg

Södra lägger ner i Åtvidaberg

"Ambitionen är att kunna erbjuda de flesta nya anställningar"
1:33 min

Södra lägger ned huvuddelen av verksamheten vid sågverket Södra Timber i Åtvidaberg. Sammanlagt kommer 39 anställda att varslas om uppsägning.

– Sågverket har haft en bra utveckling, men tiderna förändras. Marknaden för sågade trävaror är tuff och konkurrensen om råvaran har ökat, säger Peter Nilsson, vd för Södra Timber.

På längre sikt konstaterar företaget att det finns ett stort råvaruunderskott och att det krävs att det finns sågverk som är i topp för att kunna konkurera om timret.

De 39 personer som är anställda i Åtvidaberg kommer att varslas om uppsägning.
Men enligt Peter Nilsson är ambitionen att man ska hitta nya anställningar inom företaget på andra enheter eller med pensionsavgångar.

Verksamheten inom tryckimpregnering blir dock kvar i Åtvidaberg. Även Södra Skogs verksamhetsområdeskontor i Åtvidaberg blir kvar och berörs inte av omställningen. Dessutom så har Södra fortsatt behov av en timmerplan på platsen för säsongslagring av timmer.

Kommunen om nedläggningsbeskedet:

Det finns en framtidstro i Åtvidaberg, det säger kommunalrådet Lennart Haraldsson (S) dagen efter beskedet om att Södra lägger ner sågverket på orten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".