1 av 2
Ur föreställningen Roflmaowtime på Ung scen öst. Foto:Dan Forsberg
2 av 2
Linköping

Forskare ska studera barn- och ungdomsteater

"Det blir en unik möjlighet för vår forskning"
1:47 min

Ung scen öst har fått 193 000 kronor från Kulturrådet för ett forskningsprojekt om vilka bilder av barn som barnteater förmedlar. Teaterscenen ska samarbeta med Tema Genus och Tema Barn på Linköpings universitet.

Forskarna ska bland annat studera repetitioner och de ska även föra en dialog med den unga skolpubliken i Östergötland.

– Som forskare blir det en unik möjlighet att se och förstå och hitta andra vägar med våra mål. Att kunna resonera och kritiskt granska både hur man ser på barn, barndom och hur barn förstås i vårt nutida samhälle och där kan teatern visa oss på nya sätt att förstå berättar Karin Zetterqvist Nelson, professor på Tema Barn.

Malin Axelsson är konstnärlig ledare på ung scen öst, som är en del av Östgötateatern och har sin fasta scen i Linköping. Där forskarna i projektet nu medverkar i utvecklingen av vårens teaterproduktion på ung scen öst.

– Forskarna registrerar och observerar men vi ska också träffa dom en gång i veckan för att diskutera vårt arbete och hur vi gestaltar barn säger Malin Axelsson.

Ung scen öst vänder sig till unga från tio år och uppåt och publiken, som till stor del består av skolbarn i hela länet, kommer också att medverka i projektet som publik och även som skådespelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".