1 av 2
2 av 2
Einar Schuch, regionchef på Trafikverket
Linköping

Efter 40 år togs första spadtaget

"Det känns som om det är dags nu"
1:45 min

Idag invigdes bygget av Östra länken i Linköping. Den nya, fyrfiliga vägen innebär en direkt anslutning mellan riksväg 35 och E4:an och ska minska trafiken i Tanneforsområdet i Linköping.

Redan i slutet av 60-talet gjordes en modell av hur Östra länken i Linköping skulle kunna se ut, men inte förrän i dag satte alltså bygget igång.

– Det känns som om det är dags nu. Nu har både vi politiker och Linköpingsborna väntat tillräckligt länge på att det här ska komma igång. Nu kan vi säga äntligen, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd i Linköping.

Den fyrfiliga vägen kommer att kosta drygt 170 miljoner kronor. Linköpings kommun och Trafikverket delar på kostnaderna. Vägen ska gå från Braskens bro till Kallerstadrondellen och bli en länk mellan riksväg 35 och E4:an.

– Det kommer att bli mycket smidigare att ta sig från en del av staden till en annan. Speciellt norrut, där vi ser att trafiken idag gärna passerar innerstaden och det är ju inte en hållbar trafiklösning, säger Demirok.

Einar Schuch, regionchef på Trafikverket, tror inte att den nya vägen ska innebära en olägenhet för boende i närheten: 

– Det positiva överväger ju gott och väl. 

Under hösten 2013 ska den nya vägen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".