Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Linköping

Djur störs av vägbelysning

"Lamporna är som dammsugare"
1:28 min

Ljus från städer, vägar och idrottsparker kan ha stor inverkan på djurlivet och till och med förändra samspelet i naturen. Det visar en litteraturstudie som miljökonsultföretaget Calluna i Linköping har tagit fram för Trafikverket.

Lampan är som en dammsugare som suger in insekter från avstånd upp till 130 meter. Och sedan kommer det andra djur till lampan som vet att det finns väldigt mycket inekter där, säger Marie Jakobi på Calluna.

Kunskapen om hur djur och växter påverkas av ljus från mänskliga aktiviteter är ganska outforskad men det finns studier från bland annat USA och Holland som visar på stora effekter, exakt hur mycket är dock svårt att säga.

Vad man vet är att våglängden på ljuset påverkar olika djurarter på olika sätt. Tillexempel så dras fåglar till ljus i våglängderna gult, orange och rött men inte grönt, något man studerat vid oljeplattformar där man använt just grönt ljus för att inte störa flyttfåglar.

Redan nu tycker Martin Strid på Trafikverket att det finns anledning att tänka till när det gäller belysning längs vägarna i landet, både vilken typ av ljus som används men också hur mycket man ska belysa vägarna.

– Ska vi ha någon belysning överhuvudtaget på vissa sträckor? Ska vi ta bort den belysning som finns? Det är sådant vi måste fundera på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".