Tre av tio östgötska bilister tycker det är obehagligt att köra bil i vinterväglag. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Östergötland

Många vill ha sänkt hastighet vid halka

Över 70 procent av bilisterna i Östergötland vill att den högsta tillåtna hastigheten ska sänkas när väglaget är dåligt. Det visar den så kallade Trafikbarometer som Svevia presenterar idag.

Svevia har låtit drygt 3 000 svenskar med körkort svara på frågor om bilkörning på vintern och om trafiksäkerhet.

I Östergötland svarade alltså över sju av tio att det det borde vara olika hastigheter beroende på väglag. Närmare tre av tio konstaterade också att de är rädda eller känner obehag inför att köra bil i vinterväglag.

Samtidigt visar undersökningen att många ägnar sig åt riksfyllda beteenden i trafiken. 32 procent av bilisterna i Östergötland erkänner att de alltid eller ofta trycker för hårt på gaspedalen när de är ute och kör. Nästan var femte pratar ofta i mobiltelefon när de kör bil och bara knappt var tredje mobilpratare använder handsfree.

Olyckor och andra incidenter i trafiken är också mycket vanliga. Över hälften av bilförarna i Östergötland har någon gång råkat ut för en trafikolycka som bilist.

- Vår undersökning visar att många tar stora risker i trafiken och att män tar större risker än kvinnor. Fler män kör till exempel ofta för fort. Alla har ett ansvar att hålla hastigheten och att anpassa den efter de förhållanden som råder. Den här årstiden kan vägbanan vara förrädisk, plusgrader i luften behöver inte betyda att vägbanan har samma temperatur, säger Pär-Olof Dahlberg, regionchef på Svevia.

Det bästa sättet att få bilförarna i Östergötland att hålla hastighetsbegränsningen är enligt dem själva att sätta upp vägkameror.

Drygt sex av tio svarar att vägkameror är det bästa sättet att få dem att hålla hastighetsbegränsningen. På andra plats kommer polisbilar i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".