Gustav Tinghög, doktorand vi Hälsouniversitetet. Foto:Raina Medelius/SR Östergötland

Vårdprioritering - bra enligt forskare

"Viktigt skingra dimmorna"
1:20 min

Landstingets omdebatterade prioriteringslista i vården är bra. Det säger hälsoekonom Gustav Tinghög vid Hälsouniversitetet i Linköping. Han har skrivit en avhandling om värdekonflikter i vården och han avråder från att ställa krav på exempelvis rökare.

- Prioriteringslistan som kom 2003 i landstinget i Östergötland satte igång något som var väldigt bra.  De var djärva här i Östergötland som vågade ställde sig upp och säga att vi gör de här prioriteringarna, säger han.

I sin avhandling analyserar Gustav Tinghög bland annat frågan om landstinget också bör ställa särskilda krav på patienterna, till exempel personer som tar risker som äventyrare eller som röker. Och hans svar är nej.

- När en person kommer till hälso- och sukvården kan man inte säga: "du har rökt i hela ditt liv och därför kommer vi inte att ge dig någon vård". 

- Om man ska ha ett egetansvar i vården så är det bättre att göra det framåtblickande. Det vill säga att man måste betala man skatt för att man röker eller att man måste ta en försäkring för en viss typ av aktivitet - till exempel bergsklättring, säger Gustav Tinghög. 

Han han säger också att det knappast är möjigt att bli helt överens i sånada här spörsmål.

- Därför är det viktigt att man skingrar dimmorna kring de här frågorna så man trots allt kan nå en diskussion på en acceptabel nivå. Så vi inte har det så att så fort någon missgynnats så går man till media så får man vård. Det är inget rättvist system heller att den som skriker högst får vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".