1 av 2
Konstyoga i Norrköpings konstmuseum Foto: Sofia Strindvall
2 av 2
Ellika Kyndel, intendent och initiativtagare
Norrköping

Yoga med Grünewald

"Vi utmanar galleriet och rummet"
1:07 min

Nu kan man yoga på Norrköpings konstmuseum. Varannan torsdag samlas deltagarna i något av gallerierna för att få uppleva meditativ yoga bland tavlorna. Initiativtagare är intendent Ellika Kyndel.

Hon tänker sig att yoga och konst i kombination kan öka kreativiteten hos besökarna.

– För mig handlar konstyogan egentligen om att se konst på ett annat sätt. Alltså att vi utmanar galleriet och rummet som sådant och sättet vi ser på konst. Det är ingen konstigt egentligen med yoga bland konst, för yogan är ett flertusenårigt sätt att frigöra kreativitet.

Konstyogan har tidigare funnits på Länsmuséet i Linköping, men nu utökas verksamheten genom att också starta på Norrköpings konstmuseum.

Första passet var på torsdagskvällen och då yogades det bland annat till expressionisten Isak Grünewalds pastellfärgade oljemålningar. En av deltagaren Karin Westons favoritkonstnärer.

--Jag tror att det kanske blir lättare att fokusera om man ser nåt som bidrar till att man slappna av och glömmer det man hade under dan. Man vill sjunka in där i parken bredvid Det sjungande trädet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".