Samernas egen flagga
Linköping

Samefolkets dag firas

Idag, den 6 februari, infaller samernas nationaldag och ibland annat Linköping uppmärksammas dagen med filmvisning på stadsbiblioteket. 

I Linköping är allmänheten välkommen till stadsbiblioteket för att ta del av filmer som berättar om samernas liv genom historien.

– Vi visar Renens land, som handlar om den gamla tiden när hela nordkalotten ägdes av samerna, man betalade till och med skatt för sina marker, sina fjäll och när renarna vandrade fritt längs älvdalar. Den andra delen kallas Den nya tiden och den handlar om hur samerna gradvis har blivit assimilerade och hur man lever idag. Vilka svårigheter man möter och vilka glädjeämnen, säger Miriam Berger, som har samiska rötter på sin mors sida och är en av arrangörerna från det samiska nätverket i Linköping. 

Samernas nationaldag firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917, det var första gången samerna samlades för att diskutera samiska frågor oberoende av nationsgränserna. den Samiska nationaldagen infördes 1992 för Miriam Berger betyder dagen mycket.

– Därför att de berättelser jag hört tycker jag ska hållas i ära och inte glömmas bort. Våra förfäder ska inte glömmas bort. Dessutom är det viktigt att det här folkets kultur får leva vidare. Det kan den göra på många sätt även i vårt samhälle, säger Miriam Berger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".