1 av 2
Taxiförare Khalid Suleimani i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Taxiförare Per Aspling i Norrköping.
Östergötland

Taxiförare kritiserar SJ

Taxiförare: "Vi missar mycket"
1:50 min

I Norrköping kan tågresenärerna fritt välja vilket taxibolag de vill åka med när SJ ersätter tåg med taxi. I Linköping är det dock bara vissa bolag som gäller och det upprör flera taxiförare.

Taxichauffören Khalid Suleimani i Linköpingt säger att han tycker synd om resenärerna som ibland får vänta länge på rätt bil.

– Ibland får de sitta och frysa och vänta i en timme eller mer på sin taxi, säger han.

Han tycker att det vore bättre om den taxibil som står först i kön fick köra även SJ:s strandsatta kunder i ersättningstrafik. Ofta handlar det om långa resor, säger Khalids kollega Namroud Afran.

- Vi missar mycket. Ibland kommer det körningar över halva Sverige - och vi bara står här och får ingenting, säger han.

Johan Ingerö på SJ:s pressavdelning bekräftar att det är olika förutsättningar runt om i landet när det gäller bolagets taxirekvisitioner för att ersätta tåg med taxi.

– I vissa delar av landet finns det problem med mindre seriösa åkare och då skriver vi namn på taxibolag som vi litar på. Men det skiljer sig säkert på olika håll och våra anställda har väl olika efarenhet av det här också, kan jag tänka mig, säger han.

Borde det inte vara lika över hela landet?

Om man ska centralstyra allt så kan det bli ganska stelbent. Jag tror personalen gör ganska goda bedömningar, säger Johan Ingerö.

I Norrköping är det fritt val av taxibolag när resenären får en skriftlig rekvisition i handen från SJ.

– Men om personalen däremot ringer in en taxi direkt från tåget - då är det bara vissa bolag som gäller, säger taxichaufför Per Aspling i Norrköping.

– Så fungerar det för det mesta. Men det skulle vara mycket mer smidigt för SJ-resande att bara gå till första bilen och åka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".