Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Ryska vargar ska stärka svensk vargstam

"Vargar med stor genetisk variation"
1:42 min

Då Svenska djurparksföreningens ordförande Mats Höggren vid Kolmårdens djurpark sagt att det är för tidigt att plantera ut vargvalpar från svenska djurparker redan i vår, vänder sig myndigheterna nu österut.

– Kan man lösa smittskyddet och de ställer upp på våra krav så är det positivt för det är vargar med en stor genetisk variation och vi kanske kan hitta mer än en linje som kan tillföra någonting, säger Helena Kättström, enhetschef på Jordbruksverket.

Är det vuxna vargar det handlar om?

– Ja, de tar unga vargar så när de vuxit upp blir det unga vuxna vargar.

Hur gamla är de ungefär?

– De har väl hunnit bli ett år ungefär.

Det är bråttom att förstärka den svenska vargstammen. EU-kommissionen kritiserar den svenska vargjakten, och för regeringen är det därför viktigt att så snabbt som möjligt stärka vargstammen genetiskt. Nyligen berättade miljöminister Andreas Carlgren att vargvalpar från djurparker skulle planteras ut redan i vår.

Men djurparkerna säger än så länge nej, bland annat eftersom de anser att tiden är för knapp. För att ändå kunna plantera ut nya vargar redan i år blickar myndigheterna nu mot Ryssland.

– Det finns ett hängne i Ryssland där man föder upp vilda vargar under ganska vilda förhållanden med minimerad mänsklig kontakt och man har erfarenhet av att släppa ut dem och de fungerar som vilda vargar, de har inte blivit tama och oskygga, säger Helena Kättström.

Hur många vargar som kan blir aktuellt att föra in från Ryssland är oklart. Det återstår en del frågetecken att lösa innan en eventuell flytt kan påbörjas. Bland annat måste man se till att de inte för mig sig sjukdomar.

– De här smittorna, både rabies och dvärgbjörn mask, kan ju drabba både andra djur och människor och därför ser vi det som väldigt angeläget att verkligen ta det här på ett säkert sätt. Vi tänker inte ta några risker, säger Helena Kättström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".