Ny metod att sanera förorenad mark prövas i Linköping

Stadspartner som är ett dotterföretag till Tekniska Verken i Linköping ska nu tillsammans med två andra företag företag i Sverige pröva en ny metoden att sanera mark.

Metoden går ut på att använda rör som fylls med absorberande bark som sen borras ner i den förorenade marken. Rören kan också innehålla olika bakterier beroende vad det är för typ av förorening man har att göra med.
Projektet som får fem miljoner i stöd från EU väcker intresse i hela europa och vid projektstarten i Linköping medverkade företag från bland annat England, Polen, Tyskland och Finland.
Lars Jansson på Tekniska Verken säger till Sveriges Radio Östergötland att om metoden fungerar bra finns det stor chans att exportera metoden.
Linköpings universitets avdelning Tema vatten kommer utvärdera projektet i Sverige som skall prövas i praktiken någon gång i höst.
Problemet med förorenad mark är stort.
Bara i Östergötland finns det över 1100 områden med förorenad mark.
Totalt i Sverige känner man till 22 000 områden som är förgiftade på något sätt.
Det kan vara platser där gamla bensinstationer har legat men även soptippar, industrier och energianläggningar lämnar ofta miljöfarligt avfall efter sig.
Den vanligaste metoden för att sanera mark har varit att gräva upp stora mängder jord som man sen flyttar eller behandlar på något vis. Med den nya metoden som går ut på att föra ner hålförsedda rör i marken som innehåller absorberande bark hoppas Christer Setterdahl, chef för projekt och utveckling på Tekniska Verken, på att arbetet ska kunna göras både billigare och effektivare då man kan rena mark även under byggnader och vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista