Linköping

P-avgift får oss att ställa bilen

VTI: ”Har man tillgång till fri parkering tar man bilen till jobbet”
1:19 min

Om det fanns färre gratisparkeringar i anslutning till arbetsplatser skulle fler välja att resa kollektivt eller gå och cykla till jobbet, det konstaterar VTI i Linköping i en studie. 

Det är Linköpings kommun som har gett Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i uppdrag att ta fram studien. Bakgrunden är att en ny parkeringspolicy håller på att tas fram i kommunen. Och  resultatet är entydigt:

– Så länge man har tillgång till gratis eller nästan gratis parkering vid arbetsplatser blir det en stor andel av de anställda som tar bilen till jobbet, säger Tomas Svensson, forskare på VTI.

Om man däremot har olika former av parkeringsavgifter, fortsätter han, väljer många att åka kollektivt eller gå och cykla. Han betonar också att det gäller även om företagen kompenserar sina anställda för parkeringskostnaderna.

– Då är det ändå många som, istället för att ta bilen, väljer att ta sig till jobbet på andra sätt och spara de pengarna.

Hur mycket kan parkeringsavgifter påverka bilanvändningen?

– Det är väldigt olika beroende på vilka alternativ som finns, men man kan se att det har stor betydelse, helt tveklöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".