Vintermånaderna 2010 blev dyra för SJ. Foto: Scanpix
Ekot

Tågkaoset kostade SJ 360 miljoner

SJ: "Vi hoppas det ska dröja innan vi ser något liknande"
1:19 min

Vintermånaderna förra året blev kostsamma för SJ. De stora förseningarna och stoppen i tågtrafiken kostade företaget 362 miljoner kronor.

SJ har haft stora motgångar det senaste året. När VD:n Jan Forsberg redovisade resultatet för statens järnvägsbolag för en stund sedan, beskrev han hur vintrarna, både den i fjol och den som ännu pågår, har skakat bolaget.

– Vi hoppas att 2010 blir ett år som vi kan lägga till handlingarna och att det ska dröja innan vi ser något liknande igen, med allt som har inträffat där det mesta har fallit ut till SJ:s nackdel, sade bolagets vd Jan Forsberg på en presskonferens i dag.

Vintereffekten, som Jan Forsberg talar om, har inneburit ett försämrat resultat för SJ på 360 miljoner kronor. Och de månader som SJ hade allra svårast att köra tågen i tid var mars i fjol och julmånaden december.

Och de löften som SJ gav inför årets vinter om att ha lärt av den senaste, dem kommenterar Jan Forsberg i bokslutet med att "alla vinterförbyggande åtgärder på vår fordonsflotta räckte inte till fullt ut".

I mars ställdes över 30 procent av SJ:s avgångar in helt och hållet. I december, som alla julresenärer har i färskt minne, var det tio procent av avgångarna som ställdes in.

Men SJ-chefen skyller det mesta av problemen på andra, i första hand Trafikverket som ska se till att banorna fungerar.

– Utav vår opunktlighet så rår vi för ungefär, i snitt, 30 procent själva. 70 procent genereras av en infrastruktur som inte fungerar så bra som den borde göra, säger Jan Forsberg.

SJ:s resultat före skatt för helåret 2010 uppgick till 406 miljoner kronor, en minskning med över 200 miljoner kronor jämfört med 2009. Nettoomsättningen förra året uppgick till 8,6 miljarder kronor.

December 2010 blev en stor förlustmånad för SJ, sade vd Jan Forsberg på presskonferensen i dag.

Resultatet för sista kvartalet 2010 var 17 miljoner före skatt, att jämföra med kvartal två och tre med 340 respektive 169 miljoner. Första kvartalet 2010 fick SJ ett minusresultat på 120 miljoner.

– I grund och botten är kvartal fyra inte något vi är nöjda med trafikmässigt, både med att ta personer vart de vill komma och hur trafiken har fungerat, säger Jan Forsberg.

SJ har betalat ut 54 miljoner kronor i resegarantiersättning under december 2010. För februari förra året, också en besvärlig månad i tågtrafiken, betalade SJ ut 23 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".