Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
P3 Nyheter

Studenternas pengar räcker inte

"Det vi kan se är att ekonomin inte riktigt går ihop"
1:25 min

Studenterna går varje månad back med 776 kronor. Det visar en studentbudget för 2011 som Sveriges förenade studentkårer har tagit fram.

– Det vi fortfarande kan se under 2011 är att ekonomin inte riktigt går ihop. Och samtidigt skuldsätter man sig allt mer och kommer att få betala senare i livet, säger Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Och budgeten, från Sveriges förenade studentkårer, där de har kollat på genomsnittspriser för hyra, mat, kläder och resor visar att studenter går minus med 776 kronor varje månad.

– Jag har ungefär 8000 kronor att leva på varje månad och det är svårt att få det att räcka, säger Jennifer Nilsson som pluggar till sjuksköterska på Luleå tekniska universitet.

Och klasskompisen Elina Hanssons månadsbudget på cirka 8 000 kronor räcker inte till allt vad hon vill göra.

– Jag får inte handla lika mycket kläder, dra ner på alkoholen och resor har jag inte råd med, säger Elina Hansson.

En vanlig student har utgifter på nästan 9 000 kronor i månaden och läget ser faktiskt något bättre ut i år än förra året tack vare att lånedelen kommer att höjas med 460 kronor i juli.

Men Beatrice Högå från Sveriges förenade studentkårer är inte nöjd.

– Vi vill se att lånedel och bidragsdel ska vara lika stor, alltså hälften hälften, säger Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".