1 av 2
Ensemblen i "Vi skojar i morrn" foto:Anders Kratz/Östgötateatern
2 av 2

Fotboll och föräldraskap i ny pjäs

"Mamma har varit huvudpersonen i många pjäser"
5:34 min

Pjäsförfattaren Magnus "Mankan" Nilsson har specialskrivit en pjäs för Östgötateatern. Favoritlaget IFK Norrköping har en viktig roll i pjäsen men också Nilssons mamma. På lördag är det urpremiär för "Vi skojar imorrn.

– Mamma har varit huvudpersonen i många pjäser och i och med att hon inte finns i livet längre så ville jag tillägna hennes liv en pjäs här, säger Magnus "Mankan" Nilsson.

Pjäsen utspelar sig under två sommardagar på Mörkö dit författarens alter ego Emil kommit för att skriva en bok om IFK Norrköping. Emil har ett speciellt förhållande till sin mor som också ska vara på sommarstället hela sommaren.

– Magnus ”Mankan” Nilsson är ju speciell. Han skriver inte så mycket med en början, en stor utveckling och sen ett slut utan det är ett stycke liv belyst under kort tid. Jag tycker att han alltid är spännande för det händer alltid saker som man inte räknar med i hans pjäser, säger skådespelaren Mona Lundgren.

Från himlen låter Magnus Nilsson sin döde far kliva ner som en sjungande ängel. Men historien handlar också mycket om Emils dotter Fanny som brottas med familjefrågan om det är möjligt att bryta sitt social arv utan att sluta älska sin familj.

– Det här märkvärdiga, att försoning faktiskt är möjlig fast att några av oss inte är kvar på jorden. Det är möjligt ändå, säger regissören Stina Ancker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".